zondag 6 april 2014

Luchtbel in de verwarming.

We hebben een luchtbel in de verwarming, en die wil er niet uit.
Zoiets gebeurt uiteraard op vrijdagmiddag om half vier.

Om de verwarming in de badkamer van de muur te kunnen halen, moest natuurlijk al het water uit de ketel. De zon scheen heerlijk, en Richard had ruim voldoende kannen met koud en pannen met warm water afgetapt, dus het dagelijks leven functioneerde nagenoeg normaal. Tegen half vier waren alle nieuwe leidingen voorbereid, en was de combiketel bijgevuld en op temperatuur. Onze klusser had in afwachting van de juiste temperatuur zelfs opgeruimd en stofgezogen, het gereedschap ingepakt, en hij probeerde voor alle zekerheid nog even de verwarming, hoewel het hartstikke warm was in huis.

Uiteindelijk is hij tot tegen acht uur 's avonds bezig geweest, heeft ettelijke telefoontjes gepleegd voor hulp, maar de luchtbel was niet te traceren, en bleef lekker zitten waar hij zat. Zelfs de installatiegegevens van de ketel brachten geen uitkomst, want naast de tekening stond dan wel dat nummertje 104 het ontluchtingsventiel was, maar nummertje 104 was op de tekening zelf nérgens te vinden. Bij een kennis met dezelfde katel stond nummertje 104 zelfs niet eens meer naast de tekening, dus blijkbaar hebben ze de drukfout op die manier opgelost. Hoe je zo'n ketel dan moet ontluchten was en bleef een groot raadsel.

Gelukkig hebben we wél warm water.
En gelukkig hebben we geen nachtvorst.
Alleen is het zo jammer dat dat ontbreken van nachtvorst gepaard gaat met bewolking, en dat we er nu niks aan hebben dat we zo fijn de woonkamer op het zuiden hebben.

Maar goed, we vinden het toch wel een beetje onzin om de goede man helemaal vanuit Säffle hierheen te laten rijden in zijn vrije weekend om weer verder te prutsen aan die ketel, terwijl een eventuele servicedesk ook zwaar onderbezet is tijdens het weekend. Dus we zijn de uitdaging aangegaan om het niet al te koud te krijgen. Lang leve het driedubbele glas in de ramen! In de woonkamer staat nu een electrische radiator, en in de keuken is het heerlijk warm. Gisteren heeft Marina muffins gebakken, en ik heb daarna nog een cake en een ovenschotel gemaakt. Nu is het zondagochtend, en na de afwas van de beslagkom kan ik er weer tegenaan met een boterkoek, een brood, en een ovenschotel.

Een weekendje zonder verwarming heeft toch ook zijn voordelen, want we eten fantastisch, het ruikt heerlijk in huis, en het is reuze gezellig!

1 opmerking:

  1. Helaas maar al te herkenbaar. Ik heb daarom via een kennis een goede tip voor een ontluchter binnen waarmee het redelijkerwijs gemakkelijker zou af moeten gaan om zelf de leidingen te ontluchten.

    BeantwoordenVerwijderen