dinsdag 1 april 2014

Morgen begint de sloop. Denk aan de rolstoel!

Morgenochtend is het dan eindelijk zover: de sloop van de badkamer beneden kan beginnen!

Al zolang we hier wonen had de badkamer beneden op ons zo'n effect van ¨mwoah, tsja...¨ Er staat een bad in, ja, een los bad op voetjes, en de plaat aan de zijkant valt er steeds met donderend geraas af, en water op de juiste temperatuur krijgen is een groot avontuur, gewoonlijk kom je er ofwel als een gekookte kreeft uit, ofwel totaal verkleumd. Eigenlijk gaan alleen de hondjes nog af en toe in bad, zoals gisteren, toen ze in de het bos weer eens héérlijk ergens in hadden liggen rollen. Geen idee wat het was, maar het stónk... De wastafel was wel in orde, maar sinds de laatste keer dat Richard de zwanenhals heeft schoongemaakt bleef de afvoer lekken, en een afvoer in die maat lijkt niet meer leverbaar te zijn. De wc spoelde gewoon door, tot een half jaar geleden, dus sinds die tijd werken we met emmers water. Dat water tappen we af uit de afvoer van de wasmachine. Zuinig, dat wel, maar je wil soms toch weleens gewóón kunnen schoonmaken en doorspoelen.

Dat we er al die tijd niks aan deden lag simpelweg aan het feit dat er boven ook nog een wastafel, douche en toilet zijn, een heel stuk moderner. Maar ja... Als de volgende winter wél streng is, zouden we toch een probleem hebben, want het toilet boven geeft er bij minus 15 graden (buiten, dat wel) ook de brui aan, dus we hadden deze winter gewoon mazzel.

Dus morgen gaat het zaakje op de schop. Niet dat het een luxe badkamer wordt, maar gewoon basaal in orde. Met een wc die je door kunt spoelen, een wastafel om je tanden bij te poetsen, en een douche met een scherm. O ja, ook nog een echte nep-design handdoekdroger in plaats van het huidige radiatortje. Daarvan wordt de thermostaatknop trouwens overgeplaatst naar de radiator op de muziekkamer, want die doet het al niet sinds we hier wonen. We kregen er zelfs een gratis electrisch kacheltje bij, bij de overdracht, drie jaar geleden.

Armoe troef dus hier, of niet dan? Nee, gewoon laks, het interesseert ons allemaal niet zo, zolang het werkt, en daarná komen we pas met grote vertraging in actie. De nieuwe wc bijvoorbeeld, moeten we nog uitzoeken...

De Zweedse regelgeving verrast ons toch ook nu weer. De badkamer dateert namelijk uit de 70er jaren. Dat betekent dat er een gecertificeerd iemand moet komen om het afvoerputje te vervangen, en om het afwasbaar behang en de afwasbare vloerbedekking te plakken. Op zich wel begrijpelijk, met houten huizen wil je echt geen verborgen lekkages hebben, dan is je huisje in minder dan geen tijd weggerot. Dus de verzekeringen eisen een bepaald putje en bepaalde afwerking van de wand.en vloerbedekking. Wordt het toch nog duur ja, want zo'n certificaat is duur (onze eigen klusser heeft dat niet, dus huurt hij weer iemand anders in), en de klant betaalt uiteraard. Inclusief 25 % moms. BTW is dat. Uiteindelijk komt er ook bij ons een goedgekeurd putje, zodat eventuele kopers in de toekomst dáár ook geen zorgen over hoeven te hebben.

Verder viel het ons een beetje tegen, dat we niet konden volstaan met een douchewand met douchegordijn. Je moet namelijk overal een minimum aantal centimeters doorgang hebben, vanwege de rolstoel. Rolstoel? Jawel, de rolstoel. Overal waar je gaat verbouwen, dat is een relatief nieuwe regel, moet je met de rolstoel kunnen komen. Met schrik hebben we toen onze deuropening naar de badkamer opgemeten, maar die was precies groot genoeg. De simpele rechte douchwand die we naast de wastafel wilden hebben moest dus vervangen worden door iets anders. En toen zat de wastafel in de weg. Of de wc paste er niet in (of je kon er met de rolstoe niet bij). We dachten een redelijk grote badkamer te hebben, maar door die ellendige rolstoel kunnen we er vrijwel niks mee. Het ergste is nu haast nog wel, dat we niet eens een rolstoel hébben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten