maandag 30 maart 2015

Wafeldag gemist.

Woensdag 25 maart was het wafeldag in Zweden. 
Dat hebben we helemaal gemist, wat op zich wel vreemd is, omdat het die dag breicafé was in de winkel, en er aardig wat dames zijn die graag bakken. Maar woensdag was er een zelfgebakken cake, en er waren zelfgebakken koekjes. 
Geen wafels. 

Recept: Frasvåfflor med jäst

Toen Eva vrijdag thuiskwam, had ze het er al over: ze had wafeldag gemist.
Marina, op haar beurt, had óók wafeldag gemist.
Dus er was geen ontkomen aan: er moesten gisteren wafels gebakken worden.
Het wafelijzer was al snel gevonden in de kast, we hadden dat een paar jaar geleden gekregen van een vriendin van Eva, die hier kwam logeren. De wafels die tóen gebakken werden, met bakpoeder, liepen aan alle kanten uit het ijzer, het was een enorm gezellige en smakelijke puinhoop. 

Het boekje wat bij het wafelijzer hoorde was onvindbaar, maar Marina had een recept:


10 gram verse gist, in 2 dl melk van 37 graden
3 dl bloem en een beetje suiker erbij (de suiker, en een beetje vanillesuiker waren op eigen initiatief)
nog 2 dl warme melk en
100 gram gesmolten boter erbij
Dan een half uurtje laten rusten op een redelijk warme plaats.


De temperatuur van het wafelijzer was na een paar pogingen prima, er is niets uit het ijzer gelopen, 
en met geklopte slagroom, poedersuiker en kaneel
of een scheutje echte Hollandse pannenkoekenstroop
was het smullen geblazen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten