maandag 4 mei 2015

De B.A.N.K. ...

Het is gebruikelijk om een lening af te sluiten wanneer je een huis wilt kopen. Voor een tweede huisje geldt dat al helemaal. Voor ons wel, tenminste. Maar wij lijken alles wel op een manier te doen die ¨men¨ niet snapt. De B.A.N.K. al helemaal niet, zo is ons gebleken.

De meeste banken hebben op hun website een link naar een rekenvoorbeeld, voor het geval je onverhoopt bij hun iets zou willen lenen. Daar vul je in hoeveel je verdient, uit hoeveel personen het huishouden bestaat, hoe ver je van je werk woont, of je verder nog leningen hebt, of hypotheken die afgelost moeten worden, en nog veel en veel meer. Vervolgens komt daar een eventueel leenbaar bedrag uit rollen, en neemt de bank, als je geluk hebt, contact met je op.

Maar ons huidige huis staat helemaal niet te koop, en eigenlijk waren we ook niet van plan om dat op korte termijn te verkopen: We belden de makelaar via wie we het huis in Molkom hadden gekocht, en vroegen naar de verkoopbaarheid ervan. Hij vertelde ons, dat het een tijdje niet zo lekker liep met villa's, maar dat het momenteel weer beter begon te gaan. Maar met twee tot drie maanden moesten we zéker wel rekenen...

Twee tot drie máánden? Maar dát was de bedoeling niet... Per slot van rekening zullen we er aardig aan moeten wennen om op het land te wonen, en we hadden ons zo voorgesteld, gezien de afstand tot Richard's werk en Yuri's school (waar hij toch het hele volgende schooljaar nog dagelijks heen moet), om een tijdje twéé huizen te hebben, en dan, te zijner tijd, ja, dán zetten we Molkom wel een keer op de huizenwebsite. Om die reden hadden we ook héél goed uitgerekend hoeveel extra maandelijkse kosten we denken op te kunnen hoesten, zónder de extra inkomsten van Richard zijn extra klusjes mee te rekenen.

En dan heb ik de winkel ook nog, waar ik dan wel geen salaris uit haal, maar waar wel een verkoopbaar kapitaaltje aan kadootjes en wol ligt.

Deze situatie bleek voor vrijwel alle B.A.N.K.en totáál onbegrijpelijk te zijn...

Uiteraard vroegen we eerst een lening aan bij onze huidige B.A.N.K. Daar werd ons voorgerekend dat we zo-en-zoveel geld aan sport, kleding, eten, auto, vrije tijd en sparen werden geacht te besteden. Daarna lanceerden ze een driemaal-zo-hoge rente op beide hypotheken als die we nu betalen. Dat we onze huidige hypotheek voor de huidige rente willen laten doorlopen bleek niet in hun rekenmodel te passen. Dat we eventueel een jaatje van sparen en vakantie zouden willen afzien, paste ook niet. Dus besloot onze eigen B.A.N.K. dat we 0,0 kronen konden lenen. Toen ik het rekenvoorbeeld in de post kreeg, bleken we 500 kronen per maand tekort te komen, omgerekend ruim 50 euro.

Mail gestuurd naar de eigen B.A.N.K., die belde na een dag of tien zelfs terug, en zou nog een keer de zaak bekijken. Dat duurde bijna twee weken.

Ondertussen natuurlijk een ander B.A.N.K. gegoogeld, een nieuw rekenvoorbeeld ingevuld, met als resultaat, dat we tot 1,7 miljoen  in totaal zouden kunenn lenen. Tsja, zoveel hoeft nu ook weer niet. Maar goed, deze tweede B.A.N.K. belde al snel, en krabbelde een beetje terug. Nou ja, een beetje? ze hadden bedacht, dat ons nieuwe onderkomen een tórp is, en die zijn gewoonlijk wat minder luxueus. Tot 75% van het aankoopbedrag mogen we lenen. De rest, plus de kosten, plus de aankoop van pantbrieven, moesten we zelf aanleveren.

Toen werden we een beetje somber, want om nu je állerlaatste kroon spaargeld uit te geven...

Gelukkig was er nog B.A.N.K. nummer drie, die contact met ons opnam nadat de verkopenede makelaar er een telefoontje heen had gepleegd. Geen probleem, hoeveel willen jullie lenen? O, dat kan, maar dan moet meneer wel klant worden. Gelukkig was ik al klant, en kan Richard als mede-rekeninghouder geregistreerd worden.

Zouden de B.A.N.K.en een beetje bang zijn? Er is een tijdlang ook veel te doen geweest over nieuwe eisen omtrent een hogere eigen inleg bij het koop van een huis, en over het afschaffen van een aflossingsvrije hypotheek. (Het uiteindelijke rekenvoorbeeld bevatte ook een deel aflossing. Het komt er op neer dat het huisje is afbetaald als Richard 99 is...) Uiteindelijk blijkt dat volgens de wet helemaal niet te mogen, althans niet als eigen spontane actie van de gezamenlijke Zweedse B.A.N.K.en, en kunnen héél veel mensen opgelucht ademhalen. Vermoedelijk is het nu gewoon wachten op een wetswijziging, maar voorlopig kunnen we het weer gewoon over ¨de bank¨ hebben.

Had ik al gezegd dat op 29 mei de officiële overdracht is?

En, o ja, nadat we onlangs het voorlopig koopcontract hadden getekend, en op weg naar huis waren, belde onze eigen bank inderdaad terug. Maar toen was het al te laat...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten