zaterdag 2 mei 2015

7 kuub hout...



Eigenlijk is dit het gereedschapsschuurtje.
Maar omdat de huidige eigenaren hun gereedschap in de schuur bij hun eigen huis hebben, ligt hier momenteel de houtvoorraad. Eén van de deuren is er inmiddels uitgevallen (de foto's zijn van vorige zomer), en aangezien het hout in een metalen schuur niet zo best wil drogen, wordt dat één van de eerste projecten die we de komende zomer gaan uitvoeren: de bouw van een hout-opslagplaats. Want...


...een grote wens gaat in vervulling: de keuken bevat een houtkachel-plus-houtfornuis.
Hout voor het eerste jaar krijgen we bij de koop van de buurman, zei hij, en aangezien zij in dat huisje ongeveer 7 kuub per jaar nodig denken te hebben, staat die opslagruimte hoog in het prioriteitenlijstje.



De kachel zorgt ook voor het warme water voor de radiatoren in keuken, halletje, woonkamer, 1 slaapkamer en badkamer. (Het warme water uit de kraan komt uit een electrische boiler, en op de tweede slaapkamer is een electrische radiator.)

In de hoek van de keuken staat ook nog een electrisch fornuis met oven, maar we hebben besloten dat we die niet overnemen: in de winter moet je tóch stoken, dus dan kun je net zo goed meteen een paar pannen en een waterketel op het vuur zetten, en in de zomer is het hoe dan ook te heet om uitgebreid te koken. Dan wordt er buiten gegrilld. En we hadden tijdens de verbouwing van de Arnhemse keuken een tweepits electrisch kooktoestel gekocht, die zetten we dan wel ergens neer.

We willen een beetje bezuinigen op electrische apparaten, want electriciteit is duur, in Zweden. Te zijner tijd gaan we toch voor de zonnepanelen (het huisje ligt op het zuiden), en hout?
Hout hebben we zelf:



Links van het midden van bovenstaande foto zien jullie hoge bomen. verder naar achteren, waar de lagere bomen staan, houdt ons eigen stukje grond op. Eigen bosje voor de honden dus.
Dat bosje moet uitgedund worden, dus dat levert automatisch hout op. Geen idee hoe dat precies moet (nooit eerder eigen bos gehad...), en geschikt gereedschap hebben we al helemaal niet, maarrr, zei onze buurman, daar hebben jullie ons voor.

Zo gaat dat, op het land!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten