zaterdag 26 september 2015

78 vluchtelingen.

Molkom in actie:

Eén van de gebouwen van de voormalige basisschool is met spoed volgezet met stapelbedden en kinderbedjes om een tijdelijk onderkomen te creëren voor de 78 Syrische vluchtelingen (waarvan 24 kinderen, de jongste is pas 4 maanden) die er in de nacht van maandag op dinsdag aankwamen, sommigen na een reis van vele maanden. 

sängar.jpg

Vele vrijwilligers zijn nog bezig provisorische kamers te maken, al is het maar met behulp van paneelgordijnen, zodat de gezinnen toch een beetje privacy hebben. Het keukentje van de voormalige eetzaal wordt wat aangepast - tot dat klaar is worden de maaltijden op Ängsbacka gekookt. Op facebook is een speciale groep, waar de laatste bijzonderheden en oproepen staan, met een continue update van de artikelen die het meest dringend nodig zijn. Een kledingstop is er al, maar momenteel worden er bijvoorbeeld 20 ongebruikte haarborstels gevraagd. De mensen hebben alleen dat wat ze aanhadden en konden dragen. 

Een gepensioneerd arts heeft direct na aankomst de ergste wonden  behandeld - je zult maar 1000 km lopen met een kind op de arm. Hulpverleners verlenen hulp in hun vrije tijd, maar het zijn helaas geen trauma-experts. Gelukkig zijn er voetballen en spelletjes geschonken. Na dit weekend gaat er een cursus Zweeds van start: op de volkshogeschool is een kamer beschikbaar gesteld waar 25 mensen in passen. De enige voorwaarde van degene die de cursus geeft is dat de mensen het Latijnse of Arabische alfabet beheersen.

Molkom Bus rijdt vanmiddag met de mensen naar Karlstad, waar ze ontvangen worden door landgenoten die hier al jaren wonen - uiteraard met eten. Zojuist een oproep via facebook voor één of meer functionerende fietsen. Afgelopen woensdag werd ik aangesproken door de mevrouw die het breiprojekt voor de Oostbloklanden in Väse coördineerd: ze had 680 strengetjes borduurzijde gekregen van een winkel die gaat sluiten. Of ik een idee had? Natuurlijk had ik een idee, ik had immers bij het opruimen van de flat van mijn ouders een tas borduurstramien gevonden waar ik tijdens mijn leven niet alles van kan opmaken. Die leg ik dus opzij, en dan hoeven we alleen nog maar wat borduurnaalden te zoeken, en kunnen de dames en kinderen iets doen om te tijd te doden. 

Die tijd is officieel 6 tot 8 weken. Daarna hoort er een definitief tijdelijk adres voor de mensen gevonden te zijn. Maar ja, iedereen weet hoe dat gaat... Bovendien zijn er inmiddels weer vele vrijwilligers op Ängsbacka aan de slag om de grote schuur daar bewoonbaar te maken:

Waarschijnlijk komen daar maandag 50 Syrische vluchtelingen aan voor een 10-daagse spoedopvang. 10 Dagen. Net lang genoeg om een beetje opgelapt te worden. En dan weer verder. 
Waarheen? 
Geen idee...

In ieder geval is er al genoeg kleding aanwezig:

kläder.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten