maandag 29 september 2014

De smaken van Värmland.





Dit jaar hadden we geluk, en had Richard geen repetities op de dagen dat het Värmlandse proeverij-evenement plaatsvond. Bovendien was het schitterend weer - daar loop je dan, met je dikke trui en je winterjas... Dus tussendoor maar even terug naar de auto, en mét de jas meteen de eerste lading boodschappen in de achterbak, behalve de kaas en de gerookte vis, natuurlijk.



We zijn al snel bij een kookdemonstratie terecht gekomen, waar uiteraard in Värmland geproduceerde groentes en worst werd klaargemaakt. Värmlandse geitenkaas, en Värmlandse appelmust. Noem je dat ook must, in het Nederlands? Geen cider, maar vers geperst van verse appeltjes. Mjammie, en natuurlijk worst en bacon gekocht.



Het Wasa-knäckebröd wordt in Filipstad geproduceerd (naast de fabriek van de Barilla-pasta, hoe Italiaans is die pasta dan eigenlijk?). Zuurdesemknäckebröd in de aanbieding. Even verderop ambachtelijk gebakken brood, meerdere stands. Lokale kaasproducenten, meerdere stands. Gerookte vis uit Vänern. Groente, al dan niet eco, uit Värmland uiteraard. Honing. Nog meer worst. Lamsvlees van eigen slachterij. Rundvleespakketten te bestellen. Elandworst was er natuurlijk ook, maar die zal wel van vorig jaar zijn, de jacht begint pas over een paar weken.

Lezingen en workshops. Jammer dat we precies te laat waren voor de lezing van onze eigen overbuurvrouw, die kok is. Ze zou een lezing geven met tips over het klaarmaken van Värmlandse groentes.

En een veiling voor het goede doel: vorig jaar is men een kinder-moestuin begonnen, waar de jeugd leert kweken en proeven etc:

Mariebergsskogen

Uiteindelijk kwamen we zelfs thuis met een espresso-apparaat...
De Karlstadse koffiebranderij Löfbergs Lila (ja inderdaad, de verpakkingen zijn overwegend paars) had een stuntaanbieding. We missen de espresso uit de Italiaanse espressopotjes, zoals we die in Arnhem maakten, erg - lukt gewoon niet op een oud electrisch fornuis en op gas kookt hier niemand - maar Nespresso is een nogal ¨fout¨ bedrijf. Andere apparaten vonden we nooit zo geweldig, maar nu zijn we om. Niet voor Nespresso, voor een apparaat van onze eigen Karlstadse Löfbergs Lila. Van 1500 kronen voor 400 kronen, inclusief 3 pakken capsules. Fairtrade, en grotendeels eco.
Certifierade-kapslar, 54 st. (mix)

Dussss, schoonmoeder, wanneer kom je proeven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten