maandag 22 september 2014

Van zomer naar herfst binnen 24 uur.

De afgelopen paar weken hebben we genoten van een schitterende nazomer, met veel zon, heel veel zon zelfs, en zo weinig regen dat de zonnebloemen in de moestuin er opeens een beetje triest bij stonden, met hangende blaadjes. Mooi rijp zijn de zaden wel geworden dankzij al dat prachtige weer, en er vind nu dagelijks flink hak-en-breek-werk plaats: de mezen vliegen af en aan en eten zich kogelrond, zolang de voorraad strekt...

Wijzelf hebben ook dagelijks geoogst, het eerste seizoen met een heuse moestuin in wording bracht komkommertjes, courgettes, doperwtjes, verschillende soorten wortels en sla. We hebben drie grote oogsten aan rabarber binnengehaald (dankjewel Inge!) en op alle mogelijke manieren verwerkt, we hadden aaradappels, bietjes, er staat nog wat knolselderij en venkel, we aten prei uit de tuin, frambozen en aardbeien uit de tuin, ui uit de tuin, knoflook uit de tuin, en in al die overdaad zijn we zowat vergeten dat het met de bloemkool, de brokkoli, de paprika en de spruitjes niks is geworden. En dan vond ik dit weekend nog een paar zakjes zaad voor late zaai die ik straal ben vergeten te zaaien...

Maar echt, het is nu wel haast uit met de pret: de weken met helder weer brachten al koude nachten (minimum was 4 graden), en doordat het dan overdag gewoon 20 graden in de schaduw was, dús in de zon nog warmer, ontploften de tomaatjes en psysalis (ja, die hadden we ook nog) bijna. Nu staat er een vergiet vol groene tomaatjes te wachten op schone potjes voor chutney. Morgen misschien, ik moet het recept eerst nog terugvinden.

Zaterdagmiddag op de veranda begon het weer plotseling te veranderen. Tussen vier uur en half vijf ging ik eerst vanuit de schaduw in de zon zitten, daarna sokken halen, vervolgens een trui, en toen toch maar naar binnen. Even later toch maar de buitendeur dicht ook. Van 22 naar 14 graden, van geen wind naar oostenwind, die vervolgens naar het noorden draaide. Zondagochtend een spiegelglad meer, zondagavond windkracht zes, Tijdens de ochtendwandeling een spatje af en toe, vervolgens een uur of wat plensregens, en in Stockholm schijnt het gisteren helemaal bar geweest te zijn, compleet met overstromingen.

Vandaag waaide het dapper verder, en het wilde maar niet boven de tien graden komen, ondanks het feit dat de zon weer lekker scheen. Voor het eerst de winterjas aan en koude handen. Wát een overgang!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten