maandag 15 september 2014

Juffrouw Nietsnut / Fröken Onödig

Sinds zaterdag heeft Molkom een plein.

We hebben van de voorgeschiedenis alleen maar de jaren meegkregen die we hier wonen, nu dus drie-en-een-half, maar het speelde al veel en veel langer.

Alleen al het bepalen van de locatie was een hele klus, want rond de supermarkt lagen een min of meer versleten grasveld en een paar kleinere parkeerplaatsen. De visboer stond op een parkeerplaats, elke woensdagochtend, net als de marktman met goedkope kleding. De Stationsgatan, juist ja, naar het voormalige treinstation, liep langs de parkeerplaatsen. Aan de Stationsgatan liggen de meeste winkels van Molkom. En het bejaardetehuis. Zodoende vonden de winkeliers het grasveld niet geschikt voor een plein. Dus is er langdurig onderhandeld met de supermarkt, met als resultaat dat de parkeerplaats aan de Stationsgatan nu is omgebouwd tot dorpsplein, en het grasveld tot parkeerplaats.

De eisen waaraan het plein moest voldoen waren ook niet misselijk: bomen, bankjes, fietsenrek, afvalbak uiteraard, verhogingen die middels een trap met leuning en een rolstoelbaan toegankelijk moesten zijn voor iedereen. Zodat er evenementen plaats konden vinden.

En een kunstwerk.
De uitgekozen kunstenares wilde iets maken wat betrekking had op alle dorpsbewoners, en ging langs scholen, verenigingen, bedrijven, bejaardentehuis, om met alle geledingen van de bevolking te praten, Het mocht niet al te abstract zijn. Veel mensen vonden alles onnodig, onödig dus. De kinderen wilden een beeld waaraan je bijvoorbeeld je geheimen kwijt kon - een luisterend oor dus. En op het plein moest je lekker kunnen zitten en uitrusten. Ijsje eten, mensen kijken.

Het werden veel schetsen en proefmodellen.



En afgelopen zaterdag de feestelijek opening, waaraan alle verenigingen meededen, compleet met loterij (winkeliersvereniging) en gratis koffie met kanelbulle van de supermarkt. Ik kreeg de indruk dat vrijwel heel Molkom aanwezig was. Wat wil je ook, met zulk schitterend weer?!



En fröken Onödig? Die trekt zich er niets van aan, dat tot in lengte van jaren de meningen over haar wel flink verdeeld zullen blijven.

Statyn avtäcktes under eftermiddagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten