maandag 27 april 2015

Stuga

Vorige week schreef ik al over onze inburgering, en daar wil ik graag nog wat aan toevoegen. 

Heel veel Zweden hebben een ''stuga''. Een stuga is een soort vakantiehuisje, en precies zoals bij de loppis-sen, heb je stuga's in alle soorten en maten. Er zijn er van het type Center Parks, van alle gemakken voorzien, er zijn er met de meest basale voorzieningen als electriciteit en water, soms alleen tijdens de zomerperiode. Er zijn er ook die zelfs dat niet hebben; dan neem je in jerrycans drinkwater mee van thuis, kookt op een houtfornuis of op de barbecue of gasfles, en gaat lekker ouderwets op de utedass=buitenwc (zelf leegscheppen na een tijdje...)

Of men heeft een caravan of camper. Zweden is kampeerparadijs, je mag bijna overal staan. Per slot van rekening bestaat hier het ''allemansrätt'': alles is van iedereen, zolang je geen schade aanricht. je mag ook bij grondeigenaren over het terrein lopen - maar niet te dicht bij het huis natuurlijk, en als je ergens wilt kamperen en je weet wie de eigenaar is, dan ga je dat even netjes vragen. Je wordt geacht op korte termijn verder te trekken, dus met een caravan met voortent ergens drie weken naast een meertje, nee, dát gaat niet.

Sommige mensen hebben een stuga op een paar kilometer afstand van hun hoofdwoning. De mop is, dat je in je stuga niks hóeft, behalve genieten van rust en ruimte.

Dat leek ons wel wat, en we vertrokken destijds dan ook naar Zweden met de gedachte aan, ooit, een eigen stuga, een sauna (die hier ''bastu''  heet), en een open haard. Voor mij kwam daar dan nog een heus houtfornuis op het wenslijstje bij. Een jaar of twee geleden zijn we eens ergens gaan kijken, en al was het relatief goedkoop, het viel toch wel een beetje tegen: de deur naar buiten sloot niet goed, het stukje grond was wel klein (naar Zweedse maatstaven), er stonden heel hoge bomen omheen, en eigenlijk, bij de tweede keer kijken en voelen, stond het hele huisje scheef. Evengoed hebben we heel wat gezellige avonden aan de computer gezeten, om eens te kijken wat er eigenlijk te koop is in Värmland, en wat je nu precies kunt krijgen voor, pakweg, 25 000 euro. Of voor 50 000. Dat viel best tegen. Sommige vakantiehuisjes waren nog duurder dan ons eigen huis. Of je moest er voor hetzelfde bedrag aan vertimmeren. 

Geen stuga voor ons, dus.
Maar wat dan wel?
Wat dachten jullie hiervan:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten