zaterdag 16 januari 2016

Vogelvoer.

Met het nieuwe jaar kwam niet alleen meer sneeuw (we kregen er 20 cm bij in twee dagen), maar ook de kou. Onze max/min thermometer in Molkom, die tegen het huis hangt, geeft 0,4 graden aan als maximum voor buiten. Na een aantal nachten rond de minus 20 is het minimum blijven hangen op -22,4. de afgelopen dagen leek het weer wat op te warmen, tot -12, maar er is alweer een nieuw koufront op komst.



Onder de seringenboom waar al het vogelvoer in hangt heb ik nog geen sporen van eekhoorntjes of muizen gevonden. Alleen maar vogelpootjes in de sneeuw. Evengoed verdwijnt het voer razendsnel, met de huidige kou. Per week naar schatting

1 kilo pinda's
1 kilo zonnepitten met ander zaad gemengd
2 halve kokosnoten met een mengsel van vet en zaden
De vetbollen blijven hangen... ze zijn nu volgens mij zo hard bevroren dat zelfs de vlaamse gaaien er niets mee kunnen, want sinds ik ze heb opgehangen waren dat er al gauw drie per dag, dus nu test ik een ring van vet met zaden en noten erin.

Afgezien van de vlaamse gaaien komen er koolmezen, pimpelmezen, iets wat op groenlingen lijkt, een roodborstje heb ik gezien, en onlangs een stuk of zes van dit soort schoonheden:

Bildresultat för domherre

Domherre heten ze hier. Zijn het goudvinken op z'n Nederlands?
De kleine bonte specht beproeft zijn geluk in de palen van de telefoondraden en de electriciteitsleidingen. En soms de muur van de torp - dat baart me wat zorgen: niet te hopen dat daar insecten inzitten...

Zelfs onze honden eten meer dan anders, terwijl ze toch aanzienlijk kortere wandelingen maken. Aanvankelijk vanwege de plaksneeuw, die aan buiken, poten en tussen de teentjes klonterde, maar nu vooral doordat ze last krijgen van koude pootjes. Koud hebben ze het niet, maar o wee als ze blijven stilstaan om te snuffelen: eerst wordt er één pootje opgetrokken, en daarna willen ze eigenlijk nóg een pootje los van de grond, maar ja, dat gaat natuurlijk niet, dus dan loop je met twee ongelukkige hondjes buiten. De ochtendwandelingen zijn het ergst, wanneer het -18 of kouder is, dan hebben ze amper tijd om ¨hun drol te draaien¨. Toch denk ik niet, dat schoentjes een optie zijn...Gelukkig waait het niet, dus zodra de zon schijnt, het een paar graden opwarmt, en mits je flink doorloopt gaat het weer prima. Want plakken doet de sneeuw niet bij deze temperaturen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten