zaterdag 21 december 2013

Reislustig.

Het grootste deel van het gezin heeft nu Kerstvakantie, dus wordt er lekker lang geslapen, lekker gegeten, iets lekkers gebakken, een leuke en/of goede film gekeken, etc etc. 

Na de Kerstdagen gaat Marina op pad, eerst een week naar Nederland, Oud-en-Nieuw vieren, daarna heel even terug naar Molkom, en dan met de trein naar Kopenhagen.

Toelatingsexamen. Het is nu haar tweede jaar in Arvika, en daarna moeten er keuzes gemaakt worden. In Arvika is alleen de opleiding Schoolmuziek, als ik het zo vrij mag vertalen, en dat betekent véél theorielessen en werkstukken. Heel veel, en dus heel weinig tijd om piano (en saxofoon) te studeren. Bovendien vinden docenten (en wij, en Marina), dat ze wel een niveau en capaciteiten heeft om hoog in te zetten. Dus is ze nu op zoek naar een opleiding tot musicus, of kamermusicus, of een combinatie daarvan met een pedagogiek-element. Zodat ze, wanneer ze afstudeert, óók les mag geven, want dat mag anders weer niet, en moet ze nog een extra pedogogie-opleiding doen.

Op sommige opleidingen zijn de toelatingsexamens al heel vroeg, zoals in Denemarken, waar de toelatingsexamens in januari zijn, centraal, voor het hele land. Je kunt dan een eerste, tweede, en derde keus stad aangeven waar je wilt studeren, dan worden de mensen die aangenomen zijn daarover verdeeld. 

Een andere mogelijkheid is Oslo, waar de examens in maart zijn. Marina heeft zich daar al wel aangemeld, maar weet nog niet of ze ook voor een examen wordt opgeroepen. Hetzelfde geldt voor Örebro, dat is dat niet zo héél ver hiervandaan. Om de andere week een weekendje thuis zal het na de zomer in elk geval niet meer worden... En werken als gastvrouwe voor het publiek van de opera in Karlstad ook niet.

Dan schijnt er ook nog een goede opleiding te zijn in Piteå, dan hebben we het echt over Noord-Zweden. Maar daar moet ze zich nog aanmelden. In dat geval bereiden we ons voor op hooguit drie keer per jaar een Marina thuis... Grote tegenstelling met dat jaar na haar eindexamen, waar ze ''gewoon'' thuis woonde in Molkom, Zweeds leerde, veel piano speelde en de hondjes hielp opvoeden...

In Zweden is het héél normaal om elders in Scandinavië te studeren. Eén van haar jaargenoten van vorig jaar studeert nu bijvoorbeeld in Rejkjavik. Haar studiegenoten vinden het in feite maar vreemd, dat ze zo vaak naar huis gaat. Wijzelf, daarentegen, vinden het érg gezellig! Het zal wennen zijn, volgend jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten