maandag 2 december 2013

1e Adventszondag - Skylttrampen

Foto


En alweer een prachtige zonsopkomst! Vrijwel iedere ochtend rond acht uur worden we getrakteerd op een waar kleurenspektakel. Dit is dan ons uitzicht vanaf de overloop boven. Vanaf half drie in de middag wordt dat bij mooi weer nog eens dunnetjes overgedaan, een stukje verder naar rechts, als ik het zo mag zeggen, bij zonsondergang, tot het tegen vier uur echt donker is.

Zo ook gisteren, de eerste zondag van de Advent. Een schitterende, zonnige dag, maar met een hárde wind. Dat voelde koud aan. Erg koud. En het wás niet eens zo koud. In ieder geval zijn de marshalls ´s middags niet uit- of weggewaaid. Maar Skylttrampen trok niet zoveel bezoekers als vorig jaar, in Molkom, en ik kan het weten, want ik stond in de winkel. Gezellig was het wel!

Skylttrampen. Een grote traditie in Zweden: alle winkeliers brengen de etalages in Kerststemming, en een plaatselijke vereniging zorgt voor lichtjes langs de hele winkel-route, er is een speurtocht met een vraag voor zowel volwassenen als voor kinderen in elke deelnemende winkel, uiteraard met prijzen. (Dit jaar de vraag wat verder achterin in de winkel opgehangen, zodat er geen opstopping ontstaat ter hoogte van de deur naar het magazijn, zoals vorig jaar...) De bedoeling is uiteraard, dat de bezoekers ook goed om zich heen kijken, en de Kerstinkopen bij je komen doen, nu of later in de maand. Het antwoord op de volwassenenvraag wist ik zelf niet eens; er blijkt bij ons in de buurt een meer te zijn gedempt, om er landbouwgebied van te maken. Iemand die daarnaast was opgegroeid heeft me dat later op de dag kunnen vertellen. Dus daar waar we soms met de honden lopen, kon men vroeger zwemmen. Of schaatsen.

Tijdens de Skylttrampen worden ook de Lucia-kandidaten gepresenteerd. Dit jaar zijn het er vijf. In het plaatselijke krantje zijn een paar weken geleden foto's gepubliceerd van de vijf meiden, met een korte karakterschets. En een stembiljet, dat tot en met de skylttrampen kan worden ingeleverd. Eén per persoon, kopietjes worden niet geaccepteerd, maar men kan wel voor 30 kronen een extra stembiljet kopen voor familieleden en vrienden. Vorig jaar kwam één dame in opspraak, die er liefst 20 kocht, op haar eigen naam. Aangezien het geen kwestie van geld moet zijn wie Lucia wordt, hebben we (dat zijn wij van de winkeliersvereniging, samen met de verenigingen) dit jaar de regels veranderd. Over Lucia later meer...

Verder is het de bedoeling dat de Kerstman ook nog opduikt op een bepaalde tijd, en snoepgoed uitdeelt. Is het de bedoeling, inderdaad, want ook de Molkomse Kerstman wordt na vele jaren dienst een dagje ouder. De laatste keer zat hij lekker thuis, was het helemaal vergeten... Toen hij er een half uur voor de afgesproken tijd nog niet was, is men maar eens gaan bellen, en kon hij gelukkig nog vóór het einde van de trampen opgehaald en omgekleed worden. Daarom is hij nu een paar dagen vantevoren, en op de ochtend zelf, nog maar even gebeld. En op tijd opgehaald. Denk ik, ik zal het op de volgende vergadering wel horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten