maandag 30 december 2013

Gezellige, groene Kerst 2013

Ook dit jaar kregen we geen witte Kerst. Geen sneeuw. Wel regen, heel veel regen zelfs, en heel veel wind. Zoveel wind, dat ons Molkomse meer een echte branding had.

Maar de Kerstdagen waren er zeker niet minder gezellig om. We waren alle vijf thuis, keken naar een goede film (The Chosen, naar het boek van Chaim Potok met die titel, hij had er zelfs een klein rolletje in), hebben heerlijk gezamenlijk gekookt en gebakken en gegeten. En het lag goed vol met kadootjes, onder de Kerstboom, de Kerstman was werkelijk overal geweest: pakjes uit Finland, Japan, Nederland, en zelfs de honden kregen een eigen postpakketje uit Eindhoven. Dat pakketje rook erg lekker, vond Asso, en toen hij eenmaal toestemming kreeg om het open te maken, ging dat met gróót enthousiasme, geholpen door Gaia. Kwamen er o.a. tandenborstels uit die je kon opeten. Tsja, dat moest dan natuurlijk zo snel mogelijk: stel je voor dat je broer of zus hem eerder op heeft dan jijzelf, en dan jouw tandenborstel komt roven... Papier scheuren was een van de favoriete activiteiten van Kerstavond - en papier was er volop!

Wat dat koken en bakken betreft, daar was niet veel Hollands bij. Ik weet eigenlijk niet eens of er iets typisch Nederlands is wat ¨men¨ eet met Kerst. Kip en aardappelpuree kan ik me vaag herinneren, maar verder was ik meestal met mijn ouders in Zwitserland. Dus werd het meer traditioneel Tsjechisch eten: aardappelsalade, schnitsels, zuurkoolsoep met gehaktballen, en stoofvlees (ipv varkensbraadstuk met speklapjes uit de oven) met rode kool. We hebben het menu aangepast, door dat niet allemaal op één avond te serveren, maar het over de drie dagen te verdelen.

Het bakwerk was dan juist weer meer Zweeds. Marina heeft zich uitgeleefd, en Lussekatter en een berg Pepparkakor gebakken. Ischoklad hoeft niet in de oven, dus dat kon er nog even tussendoor. Ik voeg de recepten bij, die zijn natuurlijk wel in het Zweeds, maar daar bestaat google translate voor!
http://www.recepten.se/recept/ischoklad.html
http://www.recepten.se/recept/pepparkakor.html
http://www.recepten.se/recept/lussekatter.html


Geen opmerkingen:

Een reactie posten