donderdag 5 december 2013

Sinterklaasavond en een nieuwe viool.

Een heel rustige Sinterklaasavond in Molkom. Molkom kent geen Sinterklaas - alleen de paar Nederlanders in de omgeving hebben zoiets van ''gunst ja, het is 5 december...'' Ook in huize Lazar heerst nu, kwart over acht 's avonds, grote rust. Marina in Arvika, druk met de voorbereidingen van het jaarlijkse Luciaconcert, Eva vanmorgen naar school en daarna naar vriend Christoffer vertrokken - hij is een paar dagen thuis van zijn werk (vliegveld Gardermoen, bij Oslo). Dus Eva komt zondag weer thuis. Yuri op de bank met de laptop (krijgen ze hier van school, als de middelbare school begint, ze worden wel geacht er de hele drie jaar mee te doen), genietend van een huiswerkloze avond, dát herinnert dan wél weer aan Sinterklaasavond.

Zelf zit ik te bloggen, zoals jullie merken, en Richard heeft zich op de muziekkamer teruggetrokken met de viool die Johan Lommelen voor hem gebouwd heeft, en die gisteren mee terug kwam uit Nederland. De viool, bedoel ik. Toen Richard in september met het KCO ging repeteren voor deze tournee, is Johan al een keer met twee violen naar Amsterdam gereisd. Die waren toen nog lang niet klaar, moesten nog gelakt worden, en speelklaar gemaakt, maar Richard kon de beste uitkiezen.

Het is een bestelling, die Rich misschien al wel zeven jaar geleden heeft gedaan. Zijn vroegere vioolleraar (tevens een van de beste vrienden, vaderfiguur, getuige bij ons huwelijk) had altijd al vioolbouw als grote hobby. Nu hij wat ouder wordt wil hij minder les gaan geven (doet hij al vanaf zijn 16e, en met succes, luister maar naar Richard!), en meer tijd in de vioolbouw steken. Johan vond dat dit wel een heel goede viool moest worden, en heeft een ''kopie'' gemaakt van de Guarneri waar Heifetz destijds op speelde. Heifetz was ook nog eens één van Richard's grote voorbeelden, Johan weet dat ongetwijfeld, die doet nooit iets ''zomaar''.

Toen ik gisteren een sms van Richard kreeg, dat hij legaal was ingecheckt met twéé violen, was ik erg opgelucht, misschien wel bijna net zo opgelucht als Rich. Uiteindelijk mag je maar één stuk handbagage meenemen, van een bepaalde afmeting, en meneer Lazar komt dan met twee viólen op Schiphol aan. Hij had mazzel, dat het geen volgeboekte vlucht was, en dat hij héél goed is in héél beleefd dingen vragen, en dat men op Schiphol hoogstwaarschijnlijk de reiskoffers van het KCO (met embleem en nummer) wel herkent, zeker als je daags ervoor met 120 mensen uit Australië bent komen terugreizen. Plan B of C was dus gelukkig niet nodig; dat was een heel klein vioolkoffertje, dat op de heenreis, gevuld met sokken, in de grote vliegtuigkoffer zat. Dan zou er een viool in dat koffertje in de grote koffer in het bagageruim mee moeten...

Heerlijk, dat Richard weer thuis is. En zo mooi voor de storm uit gereisd! We hebben begrepen dat het vandaag weer aardig tekeer ging, in Nederland, en dat komt nu zo langzamerhand deze kant op. Voor vannacht verwacht men windkracht 10, gek genoeg uit noordelijke richting. En dat zou sneeuw mee moeten brengen. De hoogste graad weerwaarschuwing voor een deel van het land. Noord Värmland, en dan het bergachtige deel ervan, kan de komende uren tot 40 cm sneeuw krijgen. Momenteel regent het hier gewoon, rond middernacht moet het gaan sneeuwen, men verwacht voor Molkom een cm of 5. Net leuk. We zullen zien, heb weer geen hoofdpijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten