donderdag 25 juni 2015

Acoustiek

Sinds een paar dagen staat er een piano in de woonkamer van onze torp: de electrische piano die mijn ouders kochten toen ze van de bungalow naar de serviceflat verhuisden. De afgelopen 4 jaar heeft de oude trouwe Korg in de muziekkamer in Molkom gestaan, maar werd daar weinig gebruikt, behalve voor een versie van Piazolla's ¨Libertango¨ voor 2 pianos. Nu hebben Richard en Marina kans gezien om het ding in de auto te krijgen en zélfs er weer heel uit. Nou ja, bijna heel, het onderstel is nu nog gammeler dan eerst (het Zweedse ¨gammal¨ betekent trouwens ¨oud¨), maar alles werkt. Nou ja, bijna alles: soms blijft er een toets hangen, met name als je heel zacht wilt spelen. In ieder geval is het een prima oplossing voor Marina, die zowel veel op de torp wil zijn, maar ook veel wil piano studeren.

Ondertussen test Richard de acoustiek op verschillende plaatsen in en om het huis. Klonk de viool in Molkom overal vrij hard , in de woonkamer, zowel als op de slaapkamers boven klinkt het volmaakt natuurlijk. Zou het komen door de ouderwetse bouwstijl met nagenoeg alleen maar hout, hout en hout? Want de ruimtes zijn niet echt groot, en toch kan hij lekker voluit spelen zonder dat je meteen ¨wegknettert¨. Nu zit het huis ook tjokvol met ingebouwde kasten, blijkbaar absorberen die ook veel geluid, al zitten ze nog láng niet vol. Wanneer Richard in de woonkamer studeert, en de schuifdeur naar de keuken is dicht, zit ik stilletjes zwáár te genieten. Geen radio nodig, laat Richard maar lekker studeren!






Het gastenhuisje is wel de enige plek (behalve de schuur, maar die is misschien wat te tochtig) waar Richard kan staan als hij viool speelt. Ook daar klinkt het gewéldig, dus ik zorg er wel voor dat ik een tuinklusje in de buurt kies, als hij daar is.



Als gastenverblijf zal het ook nog wel een keer gebruikt gaan worden, maar vanavond zorgen we eerst voor een staande lamp, zowel daar als in de woonkamer. Wanneer we dan de bedden als stapelbed neerzetten hebben we er weer een multifunctionele ruimte bij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten