dinsdag 30 juni 2015

Vakantiewerk

Zijn de zomers relatief kort in Zweden, de zomervakanties zijn daarentegen lang. Zo lang, dat de gemeentes zelfs voor de jongelui uit het 9e leerjaar van de grundskola en de eerste twee leerjaren van de gymnasieskola vakantiewerkperiodes van 3 keer 3 weken hebben opgezet op hun website. Vanaf een bepaalde datum kunnen de werklustigen zich inschrijven voor één of twee van die periodes, en voor werk van verschillend kaliber. Dat kan variëren van aardbeien verkopen in kraampjes op straat, tot helpen ouderen te verzorgen in verpleeghuizen of grasmaaien in de gemeentelijke parken en groenvoorzieningen. Ze werken dan 30 uur in de week, en verdienen een heel redelijk salaris.


Eva heeft twee jaar geleden hier in Molkom op het kinderdagverblijf gewerkt, maar geeft er nu de voorkeur aan om vertaalwerk te doen. Dat is trouwens geen vakantiewerk, ze doet dat al heel lang. Eerst sprak ze artikelen in voor een blinde wetenschapper, later vertaalde ze voor een reisbrochure beschrijvingen van hotels, en nu krijgt ze al een aantal maanden artikelen te vertalen voor een Belgische website. Daar komen meerdere keren per week nieuwe artikelen op te staan, dus nu, in de zomervakantie werkt ze vooruit, als ik het zo mag noemen.

Yuri werkt op de kleuterschool in Vallargärdet, halverwege Molkom en Karlstad, en zit dus drie extra weken, helemaal tegen zijn ritme in, elke ochtend om half acht in de bus. Zoals te doen gebruikelijk zitten er drukteschoppers bij (de ergste is nu op vakantie), maar ook heel lieve, en zelfs een Nederlands meisje. Hij wordt overladen met tekeningen, en moet tellen of de puzzels compleet zijn die de kast ingaan. Vergeleken met Nederland een riante situatie: 4 begeleiders op een groep van 15 kinderen. Daardoor slaat weleens de verveling toe, en merkt hij opeens, dat hij nog als enige naar de kindertelevisie aan het kijken is, waar de rest alweer met autootjes aan het spelen is - de aandachtspanne van een kleuter is nog niet zo lang...




Image result for förskola vallargärdetVerder kreeg ik vanochtend een smsje of ik wist hoe je verfvlekken uit een t-shirt krijgt... Hij had verfflessen schoongemaakt en openingen doorgeprikt, dus zijn nieuwe t-shirt zag er niet zo fijn meer uit. Even later een tweede smsje: na een behandeling met afwasmiddel en water zag het er al een stuk beter uit, gelukkig. Dat moest ook haast wel, want de eisen voor verantwoord kinderspeelgoed etc zijn haast nergens zo hoog als in Zweden.
Met de aanstelling van vakantiehulpen in de kinderverzorging gaan ze ook al zo secuur te werk: er kwam een formulier van de politie met de post: er moest nog gecontroleerd worden hoe Yuri's strafblad was. Daar waren ze snel mee klaar, gelukkig!




Marina werkt weer bij de Molkomse Coop Konsum, net als vorig jaar. Niet zoveel weken als vorig jaar, maar nu houdt ze tenminste ook nog een paar weken vakantie over (de familie in Tsjechië wordt nog bezocht, en daarna staat er nog een logeerweek aan het Balatonmeer in Hongarije op het program). Aanvankelijk vond ze dat ze wel een erg schraal aantal uren had toebedeeld gekregen, maar omdat er vorige week iemand ziek was, leverde dat alweer 2 dagen extra werken op.


Alltid bra pris på eko.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten