vrijdag 17 januari 2014

Hommage aan Ben Jansen.

Wat een geluk dat de kaart nog in de beschadigde envelop zat... Evengoed bracht de post ons vandaag het droevige nieuws van het overlijden van Ben Jansen.

Ben Jansen was een bijzonder mens. Een bijzonder goed mens ook, en een bijzondere muziekliefhebber. Het zat hem allemaal helemaal niet zo mee in het leven, maar hij genoot grenzeloos van muziek. Het bracht hem ook veel frustratie, want toen het het vioolspel op latere leeftijd (maar ruim voor zijn pensioen - het bedrijf waar hij werkte had hem plotseling niet meer nodig en zijn vrouw overleed veel te vroeg) weer oppakte legde hij de lat hoog.

Richard kreeg hem járen geleden aan de telefoon, (we woonden toen nog niet zo lang in Arnhem,) omdat Ben een vioolleraar zocht. Er ontstond aanvankelijk enige verwarring, omdat de naam Lazar een paar decennia eerder aan Ben was gegeven door zijn toenmalige leraar, zodat Ben in de veronderstelling verkeerde dat hij Richard´s vader aan de lijn had, die in die dagen in het Gelders Orkest speelde. Ben kon ook niet weten, dat Richard daar inmiddels was neergestreken.

In ieder geval was dat het begin van vele vioollessen, lange koffiepauzes, en van Ben´s kant héél veel zenuwen bij zijn optreden op de muziekmiddagen die we met en voor ons beider leerlingen organiseerden. Maar hij speelde wel. Hij was denk ik de grootste en onvoorwaardelijke fan van Richard óóit, en deed niets liever dan de loftrompet steken over Richard´s spel. Na elke les was hij weer zó blij met wat hij allemaal geleerd had! Zo geleidelijk aan ging hij weer in allerlei amateurorkesten spelen, af en toe met onderbrekingen als de jicht weer opspeelde.

Na onze verhuizing naar Zweden reisde hij nog naar Amsterdam, als Rich terug was voor een ¨schnabbel¨ bij het Concertgebouworkest, en dan gingen ze heerlijk samen lunchen en bijpraten.

Ben, jongen, je enthousiasme was zó aanstekelijk! Als ik jou was, zocht ik in het hiernamaals weer een stel muzikanten bij elkaar. Maar waarschijnlijk ben je daar al met een muzikale groet ontvangen.

Liefs van ons allen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten