woensdag 5 maart 2014

Molkom's nieuwste record.

Vanavond hebben we een nieuw record gevestigd: 30 honden bij de eerste hondenwandeling na de winterstop.

De hondenwandeling is een paar jaar geleden begonnen om de aandacht te vestigen op het feit dat Molkom geen hondenspeelplaats heeft. En dan heb ik het niet over die kleine veldjes van 20 of 30 vierkante meter waar je je hond los kan laten lopen om te poepen en te plassen, en om wat meer ruimte te hebben dan de gemiddelde achtertuin als je een keer met een bal wil gooien. Dan heb ik het over een plek waar honden echt lekker kunnen rennen en raggen, met een hóóg hek (van een meter of twee) eromheen. Karlstad heeft zoiets wel, en Molkom hoort bij de gemeente Karlstad, heeft een groter aantal honden in verhouding tot het aantal inwoners dan Karlstad, en dus vond de plaatselijke hondenclub het tijd voor actie, toen Karlstad het verzoek om een hondenspeelplaats aan te leggen afwees.

Iedere woensdag om 18.30 is het verzamelen bij de apotheek, en dan wordt er een gezamenlijke wandeling gemaakt. Het afgelopen najaar waren we er een aantal keren bij, vanuit de winkel door het park naar beneden, dat haalden we precies. Gaia helemaal hysterisch, Asso lekker blaffen, allebei trekken, ze hadden zóveel te leren. Na een paar keer ging het beter, en kwam ik niet meer met zere armen thuis. Vandaag is Gaia, ondanks ál die honden, waaronder héél veel nieuwe, maar een keer of drie geflipt. En het was ook heel snel weer over. Verder liep ze meestal héél mooi naast. Zelfs Asso kreeg door, dat hij het een stuk minder benauwd heeft als hij gewoon naast me blijft lopen... Tsja... Echt, we hebben de laatste paar maanden duidelijk niet voor niets zoveel geoefend met ook op normale wandelingen hele stukken braaf náást lopen.
Wat kunnen 30 honden stil zijn, zeg, je hoorde hoofdzakelijk de baasjes en vrouwtjes kletsen. En af en toe een mobiel.

De laatste paar jaar is er druk gelobbied (gelobby-t, hoe schrijf je dat eigenlijk?), en actief gezocht naar een terrein in Molkom waar een speelplaats kan worden aangelegd. We hebben dan wel een hondenclub, maar die is niet permanent toegankelijk. Zo´n terrein is vorig jaar gevonden, en de bedrijven eromheen hebben hun toestemming gegeven. Veel omwonenden zijn daar niet, en ook die gaan akkoord. Na wat touwtrekkerij vanuit Karlstad rond de financiering gaat er dit voorjaar eindelijk met de aanleg begonnen worden. Met op verzoek een extra hoog hek eromheen, zodat ook de honden die volgens hun baasje springveren in de poten hebben, er niet uit kunnen. Buiten het centrum, een beetje te ver om éven heen te lopen, maar misschien kunnen we Asso dan leren dat autorijden ook een heel leuk uitje kan zijn, als hij daarna lekker mag dollen. Hij associeert autorijden nu met misselijk zijn en spugen. Dat is jammer, want er zijn zóveel bossen en velden om te verkennen, en Gaia houdt juist enorm van autorijden.

Gaia houdt niet zo van onbekende honden, en onbekende mensen. Al heeft Molkom niet zoveel inwoners, we komen toch váák onbekende mensen met of zonder onbekende honden tegen. Dus deze wandelingen én de nieuwe speelplaats zijn een mooie gelegenheid om haar een beetje te socialiseren. Gelukkig blijven de woensdagwandelingen bestaan, ook al krijgen we een speelplaats!

Mórgen houden we weer een rústige avond, met een ¨activiteit¨ waar ze allebei erg van houden: samen op de bank zitten en helpen breien (en ja, ik zal Eva vragen de volgende keer wat minder vloer en wat meer hoofd op de foto te zetten):



Geen opmerkingen:

Een reactie posten