dinsdag 11 maart 2014

Songfestival 2014 - Melodifestivalen

Zo, de Zweedse aanloop naar het Eurovisie Songfestival zit erop. De Zweden nemen het songfestival bijzonder serieus. Ga maar na, dit jaar hadden alleen al alle voorrondes minimaal 3 miljoen kijkers, terwijl er nog niet eens 10 miljoen Zweden zijn, en de stadions waren telkens voor zowel de opnames als de generales voor de opnames totaal uitverkocht.

Is het een typisch Zweeds systeem? Vier voorrondes met 8 liedjes, waarvan er twee rechtstreeks naar de finale gaan, en twee naar de ¨tweede kans¨. Dan volgen er twee avonden met de tweede kans, weer elk 8 liedjes, waarvan er ook weer 2 naar de finale gaan. Dus de finale bestaat uit 12 liedjes. Een internationale professionele jury beoordeelt eerst, het aantal punten telt voor de helft mee voor de uitslag, de andere helft wordt door de Zweedse bevolking gekozen. Reuze spannend dit jaar, want de eerste en tweede plaats scheelden maar 2 punten...

Met het winnende liedje kan ik leven, al denk ik niet dat het de winnaar van het Eurovisie Songfestival wordt. Dat hoeft ook niet, want Zweden heeft al 5 keer gewonnen. De winnaars van 40 jaar geleden kennen jullie allemaal wel, want dat was ABBA, met Waterloo. Uiteraard werd dat tijdens de nationale finale, afgelopen zaterdag herdacht met een medley door een aantal van de andere winnaars, plua nationale beroemdheden. Als je dat hoort, realiseer je je pas, hóe góed zowel ABBA als hun liedjes eigenlijk waren!

Ons winnende liedje van twee jaar geleden (Euphoria, van Joreen) doet het nog altijd goed op het podium. Vorig jaar dankbaar misbruikt in een wat flauwe persiflage door de presentatoren van het hele gebeuren, dit jaar in een bedanktekst aan alle deelnemers, publiek, kijkers, etcetera. Joreen zelf vindt het allemaal prima, ze trad vorig jaar op met een versie van haar liedje voor en door en met enkele tientallen doofstomme kinderen. In gebarentaal en dans, en het was absoluut ontroerend, ik vergeet het nooit meer. Ze werkt veel met gehandicapte kinderen.

Het zal wel door de associatie naar het songfestival komen, dat ik de naam euFÅRia niet in eerste instantie, zelfs niet in tweede instantie, kon koppelen aan het schapenfestival in Kil, hier in de buurt... Voor de niet-Zweeds-sprekenden onder jullie: får (spreek uit als ¨foor¨) = schaap. Dus dat heb ik dit jaar gemist.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten