maandag 12 oktober 2015

Pianostemmer.

Dat de wereld maar klein is en toeval (wederom) niet bestaat, bleek maar weer toen de pianostemmer vanochtend op de torp arriveerde. Het is een andere stemmer dan die een paar keer in Molkom is geweest (waren we niet super tevreden over, en hij had toch al anderhalf jaar niks meer van zich laten horen), en al kwam hij ¨helemaal¨ uit Munkfors, hij wist zonder problemen de torp te vinden. Sterker nog, toen ik gisteravond via de telefoon beschreef dat hij bovenaan de heuvel rechtsaf moest en dat het dan het eerste huis was aan de rechterkant, precies in de bocht, vroeg hij zelfs: is dat daar waar de weg even naar beneden gaat?

Ik wist al wel vanuit de mailwisseling n.a.v. de pianoverhuizing dat hij familie had gehad in de buurt, maar hoe goed weet ik nu de weg in, bijvoorbeeld, Zutphen of Boxtel? In ieder geval kwam hij klokslag negen uur het erf oprijden. Dat van die familie, dat wilde ik toch wel graag even weten, en zijn beschrijving was al even duidelijk voor ons als mijn beschrijving voor hem: als je de heuvel afkomt, en je slaat linksaf, is het het eerste huis aan de linkerkant. Dat witte? Ja, dat witte! 

De ouders van zijn moeder woonden daar, en hadden een winkel aan huis, tot 1940. Er was ook een winkel aan de overkant van de straat, en wanneer hij vroeger bij zijn grootouders logeerde was hij daar vaak aan het meehelpen. Het was namelijk zo leuk dat die een brommer hadden, en dan mocht hij de boodschappen rondbrengen op die brommer. Zonder helm, natuurlijk. Dus hij had ook ¨bij ons¨ meerdere malen een bestelling afgeleverd. 

Zijn stemwerk wordt vandaag in ieder geval grondig getest en beoordeeld: Marina is afgelopen weekend voor een weekje herfstvakantie uit Kopenhagen gekomen. Aangezien ze in november op 4 of 5 verschillende concerten speelt, wil ze véél piano studeren, en is dus op de torp aangewezen. Gisteravond verzuchtte ze al dat het zo fijn studeren is daar: geen afleiding van facebook of televisie. Hopelijk houdt ze de handen een beetje warm deze week: voor de komende nacht wordt 4 graden nachtvorst voorspeld. Ik heb de electrische radiator maar uit het gastenhuisje gehaald en in het keukentje gezet, want de afgelopen nacht ging de binnentemperatuur (zónder nachtvorst) al van 20 naar 15 graden. 

Een piano houdt ook niet van extreme temperatuurschommelingen, het is wel de bedoeling dat een stemming een tijdje houdt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten