maandag 26 oktober 2015

Studiereis naar Rome.

Yuri's klas heeft een studiereis naar Rome gemaakt, met als thema de geschiedenis, kunst en cultuur van die stad. Direct vanaf het begin van het schooljaar gingen de voorbereidingen van start, met lessen op school, presentaties over de meest uiteenlopende onderwerpen door de leerlingen, en nu ze terug zijn moeten er nog verslagen geschreven worden, én er moeten presentaties gehouden worden voor de leerlingen uit het 1e en 2e leerjaar. 

Dat het niet bepaald een vakantiereisje was, bleek wel uit het programma:

Dag 1:
Vertrek vanaf school om 04.30  ...
Wij hadden geluk, als ouders, omdat de avond ervoor de verjaardag van een klasgenoot werd gevierd, die in de stad woont, en Yuri daar kon overnachten. Het plan was, om dan daarvandaan naar school te lopen (30 minuten), maar gelukkig was er toch een tante die met de auto het hele spul op tijd heeft afgeleverd. 
De bus naar Göteborg, daarvandaan vliegen, en nog de avond van aankomst een wandeling.

Dag 2:
:Image result for Trajanus marknad
De markt van Trajanus
De grootste Maria-kerk ter wereld
Nog een paar grote barokkerken
Trevi Fontein.

Dag 3:
Image result for il gesu rome
Musea van het Capitool
Colosseum
Forum Romanum
Il Gesu-kerk
Ponte Palatino

Dag 4: 
Image result for ponte sant angelo
Musea van het Vaticaan
Pieterskerk
Ponte Sant' Angelo
Birgittaklooster
o.a.

Dag 5:
Image result for marcellus theater rome
Ostia Antica
Aventino
Marcellustheater
Ghetto

Dag 6:
Vanaf de jeugdherberg vertrek met de bus 04.30 (alweer!)
Terug in Karlstad 15.47,
waar Richard repetitie had tot 16 uur, en Yuri daarna gelukkig mee naar huis kon nemen. 

Ze moesten zelf voor lunch en avondeten zorgen, dus dat werd veel Mc Donald en Pizza Hut, want op een ontbijtje van een glas sap met een croissantje kun je natuurlijk niet een hele dag lopen... En dan te bedenken dat ze nog wat vrije tijd overhadden voor vrijwillige extraatjes. Het enige waar Yuri niet heen gegaan is, was de lichtshow, de laatste avond. Naar zijn zeggen gingen alleen de leraren...

De donderdag en vrijdag erop gewóón naar school, en afgelopen zaterdag ook nog een nationale universiteitstoets doen. Dat had ook nog weer van voeten in de aarde, want de bussen rijden niet zo vroeg op zaterdag. Nu dacht ik eerst dat dat alleen vanuit Molkom zo was, maar toen we met de auto bij de universiteit aankwamen was er nog nét geen file. Op het hele busstation bij de uni geen enkele bus te zien. Je zult maar ergens uit Noord Värmland vandaan moeten komen voor die toets... Het ging goed, vond Yuri. En anders kan het komend voorjaar nog een keer over (als je examengeld betaald tenminste). Met een goede score op deze toets én een goed examenresultaat van school (alles van de laatste 2 jaar telt, maar zoiets als een centraal schriftelijk bestaat hier niet) maak je een grotere kans om bij de gewenste studie binnen te komen. 
Nu is het alleen nog zaak voor Yuri om te beslissen welke studie dat dat moet gaan worden...

Eerst maar eens even zien van de verkoudheid en het gehoest af te komen!
Gelukkig is het de hele week herfstvakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten