zondag 10 november 2013

Verjaardag en andere zaken

Het was een beetje vreemd, gisteren, om een verjaardag te vieren zonder verjaardagsontbijttafel met warme broodjes, vers (af-)gebakken croissantjes, en kadootjes. En het was nog wel Eva's 18e verjaardag... Maar daarentegen hadden we een heel gezellige avondmaaltijd, met Chris als nieuwkomer in de groep. Aangezien Chris een deel van de tijd in Karlstad woont (het andere deel van de tijd in de buurt van luchthaven Gardermoen (Oslo), waar hij werkt), was Eva de afgelopen twee weken hoofdzakelijk in Karlstad te vinden.

De keukentafel vol tapas, en de woonkamervloer vol versnipperd kadopapier (Asso vooral neemt bij dit soort gelegenheden zijn rol als papierversnipperaar zeer serieus, Gaia is tevreden met een klein stukje), hoewel je als je 18 bent in Zweden nog geen Prosecco mag bestellen, hadden we voor de thuissituatie maar even een uitzondering gemaakt. En dat ik de glazen kan met espresso voor de tiramisu in de gootsteen stuk had laten vallen, de avond ervoor, heeft niet mogen verhinderen dat de tiramisu met de 2e lading espresso heel goed gelukt was, dit keer de mascarpone niet vergeten - we hadden zelfs nog 18 kaarsjes gevonden en ja, die zijn zónder smokkelen in één keer uitgeblazen.

Ja, 18 jaar worden is in Zweden een relatief neutraal gebeuren. Je bent officieel verantwoordelijk voor je eigen zaken, dus ik kreeg meteen ´s ochtends al een mailtje van school, dat ik niet meer geregistreerd ben als verantwoordelijke ouder. En verder komt de studiesteun maandelijks niet meer op mijn maar op Eva´s bankrekening. Veel handiger, scheelt mij weer een overboeking iedere maand. En in supermarkten mag je bier kopen. Dan gaat het om licht bier, max 3,5 %. Voor het sterkere spul, wat bij de Systembolaget in de schappen ligt, moet je 20 zijn. Wanneer je met een groepje daar binnen gaat, telt de leeftijd van de jongste, en er wordt behoorlijk systematisch gecontroleerd. Verder hoorden we gisteren dat je van de Zweedse Kerk pas op je 23e mag trouwen. Daar keken we wel even van op, is dat in Nederland niet bij 16 jaar voor meisjes, en 18 voor jongens, of is dat inmiddels verouderde informatie? Ooit lag die grens in elk geval bij 14 jaar. Heftig!

Richard's bijdrage aan de verjaardag bestond grotendeels uit sms-jes. Dat hij geland was in Moskou (met Aeroflot - goed dat ik ´s ochtends niet op de reislijst had gekeken, de sketch van Najib Amhali zou me toch lichtelijk ongerust hebben gemaakt :)  ), dat hij in het beroemde Moskouse Conservatorium was. En Poetin in de zaal...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten