donderdag 21 november 2013

Warme kamer

Dat was gek: de muziekkamer binnenlopen om iets in de kast te leggen, en merken dat het er lekker warm is... Bij de overdracht van het huis hebben de vorige bewoners ons een electrische radiator ''kado'' gedaan, omdat de verwarming op die kamer het niet deed. Zelf hadden ze die kamer nooit gebruikt (misschien wel daarom, dachten we later), maar ja, het kon eigenlijk niet. Dus als we er wilden studeren, moesten we er aan denken om de radiator aan te zetten, en daarna de radiator weer uit te zetten, en dan op de juiste stand achterlaten om de kamer vorstvrij te houden. Ja, moet je net ons hebben, dat ging dus heel vaak mis. Véél te warm om half acht ´s ochtends, of juist ijzig koud als je tegen negenen ´s avonds nog éven wilde spelen.

Het lijkt er dus op, dat onze klusser ook dáár bezig is geweest. Ons slaapkamerraam trok ik zojuist in elk geval met een enórme knal dicht, eraan gewend zijnd dat die niet goed sluit. Nu dus wel. Het andere raam op de slaapkamer ook. Volgende week komt hij terug, gaat nu e.e.a. voorbereiden: tegen de dakrand aan moeten er twee balken vervangen worden, en die willen we graag wit hebben. Dus gaat hij thuis in zijn verwarmde garage (horen jullie mijn lichtelijk afgunstige ondertoon?) de balken op maat maken en wit schilderen, dan hoeven we de winter niet in met twee verrotte balken. En de veranda krijgt dan ook plexiglas (of zoiets) ramen (i.p.v. plastic) met niet-verrotte kozijnen. Misschien zelfs een nieuw ''bordes'' bij de voordeur - die er nu ligt is veel te klein en dus eigenlijk gevaarlijk.

Blij met de klussers!

En blij met de Zweedse belastingdienst: die neemt bij groot huis-en-tuin-onderhoud de helft van het arbeidsloon voor zijn rekening. De belastingen mogen dan hoog zijn, met al die houten huizen en grote percelen is dit soort steun bij iedereen meer dan welkom. Aan de andere kant is er maar zeer beperkte hypotheekrenteaftrek, maar ik heb begrepen dat die in Nederland ook steeds weer zwaar onder druk staat. En ach, zó duur zijn huizen en grond nu ook weer niet, als je tenminste niet midden in een grotere stad wilt wonen. Anders hadden we hier niet gewoond, mensen!

1 opmerking:

  1. ha Margreet,
    Eindelijk eenst tijd gehad om je hele blog door te lezen. Leuk!
    Zo te lezen heb je bepaald geen saai leven daar.
    Sterkte zonder Richard. en blijf vooral schrijven :-)
    liefs, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen