donderdag 13 februari 2014

Over een week: Longyearbyen

Over een week gaat Richard weer op pad. In Tromsö vond hij al, dat hij zo noordelijk zat, maar kreeg er prompt een telefoontje met de uitnodiging op Svalbard, Spitsbergen te komen spelen. Händel's Messiah. Het plaatselijke koor wordt versterkt door zowel zangers als musici van het vasteland. Vanaf dat vasteland is het vier uur vliegen, vanaf Oslo althans. Vanuit Oslo is het een uur en twintig minuten naar Amsterdam, dus Svalbard is ver. Heel ver.

Toen we een aantal jaren geleden met vrienden door Finland rondtoerden, tot royaal boven de poolcirkel kwamen, en bij Utsjoki het vrijwel noordelijkste punt van Finland bereikten, bedachten we, dat er nog een flink stuk Noorwegen ¨boven¨ons zat, want het was daarvandaan nog zo'n 400 á 450 km naar de Noordkaap. Dat valt totaal in het niet bij de ligging van Svalbard.

Wat weten we nu helemaal van Svalbard?
Longyearbyen is in ieder geval het noordelijkste permanent bewoonde dorp (by=dorp, in het Zweeds, en blijkbaar ook in het Noors).
Er zijn meer ijsberen dan dat er mensen wonen.
Op Spitsbergen vind je veel wetenschappers die van alles en nog wat bestuderen.
In de winter is het poolnacht, dus nooit licht.
Bij helder weer dus grote kans op aurora borealis, het noorderlicht.
In de zomer is het nooit donker.
En de periode daartussen heb je dus gewoon van alles wat.

Buiten de bebouwde kom mag je niet zomaar komen, en al helemaal niet als tourist. Je moet je aanmelden en, als ik het goed heb, een geweer meenemen, er uiteraard het liefst ook mee kunnen omgaan, want dit verkeersbord dien je absoluut serieus te nemen.




Het houdt ons erg bezig in elk geval, en spreekt enorm tot de verbeelding. Wat moet je daar verwachten, deze tijd van het jaar? De zon komt er nog niet op. De maan vandaag ook niet, zag ik op de Noorse weerwebsite. Maar zo te zien is het niet de hele dag stikdonker, we vonden een webcam, die ik jullie zeker niet wil onthouden. Bovendien staat er, als ik tenminste de juiste link heb geplaatst, op diezelfde website heel veel informatie over Svalbard. Voor wie het interesseert:

http://longyearbyen.livecam360.com/flash/main.php

(Oh, ik hoop toch zó, dat de links werken! Ik kan het aan een voorbeeldje niet zien, ga dus straks na plaatsing meteen zelf even kijken. Soms is het wel heel erg vervelend, dat ik een absolute ramp ben op computergebied...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten