vrijdag 7 februari 2014

Poetseballen in Sotji.

Toen Marina twee jaar was, had ze een klein bezempje, waarmee ze ons graag hielp vegen, binnen en buiten. Zoals vrijwel iedere tweejarige hield ze ook erg van voetbal. Dus wat gebeurde er, toen ze zowel de bal als de bezem buiten had? Ze stootte de bal met de bezem voor zich uit, de hele tuin door, en noemde het ¨poetseballen¨.

Jaren later zapten we door de verschillende wintersportprogramma's heen, en kwamen we bij curling terecht, uiteraard met het Zwitserse team, die permanent ¨putse-putse-putse¨ riepen, als het ijs voor de curlingbal (of heet dat schijf of puck, dat weet ik niet eens, o schánde!) extra glad geveegd moest worden. Uiteraard heet curling bij ons sinds die dag ¨poetseballen¨.

Daar moest ik opeens weer aan denken, toen de X-tra bijlage van de Wermlandse krant in de brievenbus lag, en een pagina-groot artikel over het Zweedse team had, dat naar Sotji gaat, naar de Olympische Winterspelen. Het trainingskamp was de laatste weken in Våxnäs, een wijk van Karlstad. Het Zweedse team was vier jaar geleden op de vierde plaats geëindigd, en sindsdien hebbben ze extra veel en extra hard getraind. Dit jaar gaan ze voor een medaille, want, zo zeggen ze, het verschil tussen brons en een vierde plaats is gigantisch.

Ze verheugen zich erg op het wonen in het Olympisch dorp: je komt er in contact met zoveel mensen uit zoveel landen, die allemaal dezelfde interesse en focus hebben, waarmee je ideeën en ervaringen kunt uitwisselen, en waarmee je samen andere wedstrijden op tv volgt. En fika eet. Ja echt, dat laatste werd genoemd in het artikel. Zo zie je maar, hoe heilig de fika (koffiepauze met op z´n minst goed belegd brood, en vaak ook koekjes of gebak - denk maar aan de kanelbulle bij Ikea) in Zweden is!

Op de vraag naar de Russische politiek werd geantwoord, dat ze misschien als privépersonen kunnen protesteren tegen mensenrechten, het anti-gay-beleid, etc, maar dat ze in eerste instantie voor de sport gaan. Voor de politieke kwesties is er de rest van het jaar ruim genoeg tijd, het wil niet zeggen dat ze daar geen mening over hebben, laat staan alles goedkeuren.


OS innebär ett enormt intresse för curling, mycket större än annars. Under veckorna innan avresan är det många journalister och fotografer som vill följa dem.


Naar ik aanneem zijn er meer teams die extra hard en extra vaak getraind hebben, dus we zullen zien hoe het gaat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten